Η Ελλάδα έχει όμορφα καλοκαίρια με θερμοκρασίες που μπορούν εύκολα να ανέβουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επομένως ένας κλιματιζόμενος χώρος είναι μια όαση ανακούφισης.

Το  μειονέκτημα είναι ότι το κλιματιστικό σας θα κληθεί να εργαστεί εξαιρετικά σκληρά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας ☹.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πολύ απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε «ψύχραιμοι» όταν λάβετε τον λογαριασμό σας ????.

Ένα από τα πιο αποδοτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την θερμοκρασία σας μεταξύ 24⁰C -27⁰C, προσπαθήστε η θερμοκρασία που θα επιλέξετε να μην απέχει πολύ από το τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Γιατί έτσι αυξάνεται την κατανάλωση ενέργειας ενώ το κλιματιστικό δουλεύει συνεχόμενα για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Σκεφτείτε ότι για κάθε βαθμό που αυξάνεται τη θερμοκρασία εξοικονομείτε ενέργεια. Προσπαθήστε η εσωτερική θερμοκρασία να μην έχει πάνω από 6⁰C έως 8⁰C διαφορά με την θερμοκρασία περιβάλλοντος πχ. εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 32⁰C  ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας μεταξύ 24⁰C  έως 26⁰C

Τις θερμές ώρες της ημέρες όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό κλείνετε πάντα τα παράθυρα, τις κουρτίνες, τις πόρτες, τα παντζούρια, τα στόρια και κατεβάζετε τις τέντες σας ώστε να διατηρείτε σταθερή θερμοκρασία στο χώρο σας. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία έως και 4⁰C.

Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας σε μια σταθερή θερμοκρασία, για παράδειγμα στους 25°C- 26⁰C. Έτσι εξασφαλίζεται ένα σταθερό και άνετο περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα το κλιματιστικό σας διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία.

Βασική προϋπόθεση για να παραμένει το κλιματιστικό σας ενεργειακά αποδοτικό είναι η σωστή και τακτική συντήρηση. Προγραμματίζεται τη συντήρηση του κλιματιστικού σας πριν την έναρξη του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε ότι το κλιματιστικό σας θα αποδίδει σωστά όταν το χρειαστείτε. Εν όψη καύσωνα θα ταλαιπωρηθείτε να βρείτε εξειδικευμένο συνεργείο.

Η προτεινόμενη συντήρηση συμπεριλαμβάνει καθαρισμός του στοιχείου της εξωτερικής μονάδας με ειδικά καθαριστικά όπως και ο έλεγχος της φτερωτής.

Για την εσωτερική μονάδα θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των φίλτρων μαζί με έλεγχο και όπου απαιτείτε αλλαγή των ειδικών φίλτρων. Καθαρισμός του εσωτερικού στοιχείου, της λεκάνης συμπυκνωμάτων και γενικός καθαρισμός των πλαστικών μερών. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί η φτερωτή και ο σωλήνας συμπύκνωσης. Η συντήρηση ολοκληρώνεται με τον λειτουργικό έλεγχο της μονάδας, την μέτρηση πιέσεων και θερμοκρασιών.